PH lampe

PH er en forkortelse for Poul Henningsen, det legendariske designikon, der har flere klassiske retrolamper på samvittigheden end de fleste. Hans tidløse design tiltaler unge som gamle og kan bruges overalt. I hans imponerende repertoire finder du lamper til loftet, bordet, væggen, gulvet og udendørsarealet. Karakteristisk for en lampe fra PH er det matematisk udtænkte design, der ikke alene skaber en smuk skulpturel belysningskilde, men giver et gennemtænkt behageligt lys til enhver anledning.

PH loftslampe

Nogle af de måske mest kendte af Poul Henningsens lamper er loftslamperne, eller PH pendel, som de også er kendt under. Pendel er blot et andet ord for en lampe, der hænger ned fra loftet. Du kan genkende en PH lampe på de karakteristiske flere-lags skærme, der ofte består af 3 nøje afstemte, runde plader. Pladerne er lavet i mundblæst 3-lags opalglas eller i pulverlakeret metal i farverne hvid, sort, sølv, kobber eller messing. Men blandt retro-lamperne findes og mere vovede farver som orange, grøn og blå. Uagtet det udvendige farvevalg er lamperne fra PH som regel en dæmpet rosa eller rødlig nuance indvendig, så lyset fra lampen bliver blødt og varmt. Reflektorer i blå eller andre farver kan yderligere påvirke farvespillet, ligesom en skelnen mellem blanke og matte overflader er nøje gennemtænkt for hver enkelt lampe. En PH loftslampe er anvendelig overalt i nutidens bolig – over spisebordet, ved sofaen, over skænken eller i soveværelsesloftet. Alle pendler fra PH er skulpturelle mesterværker, der opfylder deres funktion som lyskilde samtidig med at de videregiver en stolt dansk tradition for den gyldne balance mellem hygge og design. Tre af de mest kendte loftslamper fra PH er:  

  • PH lampe 5
  • PH Snowball
  • PH Koglen

Alle tre loftslamper udmærker sig ved at give et rart og indbydende lys, der står i perfekt kontrast til det stilrene og matematisk komplicerede design med den på én gang retro og moderne udformning. Kort sagt tre forskellige retro-lamper, der med sikkerhed overlever til næste generation og altid vil være eftertragtet i second-handlen.

PH lampe 5

Den klassiske PH lampe som alle kender og elsker. Lampen, der hang over mormor og morfars teakspisestue og fortsat hænger over spisebordet i studenterhyblen med den retro-inspirerede indretning. De reflekterende tre skærme, der sørger for et på én gang nedadrettet og siderettet lys med hvide skærme, der måske brydes op af en enkelt skærm i blå eller orange. Indvendigt er den obligatoriske rødlige farve skjult, alene med det formål at gøre en hvilken som helst elpærer varm og hyggelig i lyset. Blå reflektorer sørger for at kaste lyset lige tilpas meget ud til siderne til forme en lysende aura omkring det elskede lampeikon.

Den moderne hvide udgave af PH lampe 5 inkluderer oftest en hvid stofledning for at bevare retro-fornemmelsen i den opdaterede version, men du kan til enhver tid lege med farverne og kreere din egen personlige stil med en stofledning i en anden farve. Placeringen kan også give din indretning en mere unik stil end tidligere tiders indretning med den klassiske PH lampe: Brug for eksempel lampen som arbejdsbelysning over skrivebordet eller som hængende læselampe ved yndlingslænestolen. Er du så heldig at være indehaver af flere PH lamper kan du eksperimentere med at hænge lamperne i forskellige højder over bordet i køkkenet eller i hjørnet i entreen. Du skaber på den måde en hængende skulptur, der udover det æstetiske, har den praktiske funktion at være en lyskilde i rummet. Er du modig i forhold til indretning kan du også prøve at hænge to eller tre forskellige modeller af PH lamper over dit spisebord – eksempelvis PH lampe 5, PH koglen og PH Snowball – det kræver dog et stort bord i et stort rum og en stor portion vovemod i din boligindretning.

PH lampe koglen

Den anden af Poul Henningsens ikoniske loftspendler er PH lampe koglen, egentlig korrekt kaldet for PH Artichoke, men ofte blot omtalt som ’koglen’. Den meget iøjefaldende lampe ligner, som navnet antyder, en grankogle eller en artiskok, og den er designet helt tilbage i 1958. Koglen består af 72 perfekt vinklet blade placeret i 12 rækker med 6 blade i hver række. Lampen skaber således flere rækker af små lyshuller mellem de mange plader og giver et dekorativt lys på væggen eller bordet. Ligesom alle PH lamper er PH lampe koglen nøje udregnet til at afgive det ideelle lys uden at blænde eller skabe sorte skygger omkring lampen. Den højtelskede kogle er den ultimative lampe til hall’en eller over det store spisebord, ligesom den i den moderne indretning ofte bliver brugt til at hænge lavt ved siden af den store loungesofa for på den måde at bidrage til hyggen med skulpturel enkelhed og et varmt lys.

Det unikke med koglen i forhold til Poul Henningsens øvrige lamper er, at den adskiller sig 100% i design fra de øvrige PH lamper som PH 5 og PH Snowball – dette dog uden at gå på kompromis med den matematisk udregnede lysfordeling. Trods de mange dele i lampen, udstråler den stadig et stilrent og enkelt design, der gennem alle tider har været med til at fasttømre dansk design som minimalistisk med rene linjer. Den kogleformede lampe virker som alle andre PH lamper tidløs og klassisk uden nogensinde at gå i ét med tapetet – når først du har set en PH lampe glemmer du den ikke igen.  

PH lampe snowball

Snowball lampen fra PH kan måske bedst beskrives som de klassiske 3-skærms PH lamper, der har fået vokseværk. Multiskærmen med de mange lag, der ligesom de øvrige PH lamper giver det ultimative skønneste, bløde lys, er signifikant for PH’s snowball lampe. Alle kender PH lampen og har helt sikkert set den trone i store offentlige sale og over middagsborde til overdådige selskaber, men ikke alle ved, at modellen går under navnet snowball. Rund og hvid som en snebold pryder det knivskarpe design ethvert hjem, og uanset hvilken vinkel du ser den smukke lampe fra, så er den elegant og stilsikker. Matte flader indvendig og blanke udvendig styrer lyset præcis i den kugleformet aura, som lampen er kendt for. Ingen blændende lys, ingen mørke områder omkring lampen og bare smukt design hele vejen igennem.

Designet i 1958 er lampen en gammel kending, der blev relanceret i 1983, hvor den for alvor vandt danskernes og det internationale publikums hjerte.  40 cm i diameter og 39 cm høj gør PH Snowball til den næsten perfekte kugle, bare endnu bedre – dimensionerne er som med alle andre PH designs udregnet ned til mindste millimeter, så lysfordelingen bliver mere end perfekt. Med en Snowball over spisebordet eller i entreen behøver du ikke så meget andet – den mere end tjener sit formål som god lyskilde, og skaber netop det kunstneriske islæt, der kan smykke et rum på egen hånd.

PH bordlampe

Ikke alle PH lamper hænger i loftet – flere af de populære designlamper findes som bordlampe. Poul Henningsen lader det genkendelige 3-lags skærmkoncept gå igen i de to kendte bordlamper:

  • PH lampe 2/1
  • PH lampe 3/2

Primært forskellig i højden gør de to bordlampemodeller fra PH til klassiske valg i både det unge hjem og seniorboligen. Topkvalitet skærme i mundblæst opalglas i tre lag og mulighed for lampefod i forskelligt materiale. Et skrivebord får et komplet og autoritært look med en PH bordlampe, ligesom anvendelse af den lidt højere bordlampe PH lampe 3/2 i alternative placeringer skaber en funky og anderledes indretning. Investér i en PH bordlampe hvis du har opdaget, at god kvalitet og tidløst design overlever flere generationer og aldrig går af mode. En bordlampe er der altid plads til, og har du mere end én, kan du vælge at bruge dem som effektive natlamper på hver side af dobbeltsengen.

Med en bordlampe opnår du en helt anden belysning omkring et siddeområde end med en loftslampe. Lyset vil altid falde på den flade, hvor bordlampen står, og det tiltrækker automatisk blikket og samler rummet omkring lyskilden på bordet. Cafeer og restauranter har i årtier gjort brug af dette lystrick til at skabe atmosfære og hygge omkring et bord – brug en PH bordlampe til det samme hjemme hos dig. Det virker – helt enkelt!

PH lampe 2/1

En af de mest kendte bordlamper er PH lampe 2/1 – den lille af bordlampemodellerne fra PH med en højde på 35 cm. De forskellige numre i navnene på Poul Henningsens populære lamper refererer til størrelsen på skærmen. Den øverste af de tre skærme på 2/1 bordlampen er således 20 cm i diameter. Som enhver anden PH lampe kan du være sikker på, at den ikke blænder, at det mundblæste opalglas er af bedste kvalitet, og naturligvis at den er både smuk og tidløs. Foden blev oprindeligt lavet i messing tilbage i 1920’erne, mens 2000’erne har budt på den højglanspolerede kromfod i 2010 og den sorte metalfod så sent som i 2017. PH lamper er klassiske, men udvikles løbende og tilpasses moderne stil og efterspørgsel uden at gå på kompromis med det genkendelige og elskede design.

Du kan vælge at bruge den lave 2/1 bordlampe fra PH på skrivebordet for en traditionel placering af den kendte PH lampe, eller du kan skabe stemning omkring sofaområdet med det diffuse og behagelige lys på et sidebord. Foretrækker du at ruske lidt op i den traditionelle indretning, kan du måske overveje at bruge PH lampe 2/1 som natlampe på sengebordet ved siden af sengen, eller på gulvet i nærheden af sofaen for at skabe en loungeatmosfære med lave siddeområder. Vær ikke bange for at afprøve forskellige muligheder med det ikoniske mesterstykke – den vil med sit karakteristiske design helt sikkert komme til sin ret overalt i boligen.

PH lampe 3/2

Den lidt højere udgave af Poul Henningsens bordlampe er PH lampe 3/2 – igen med reference til skærmstørrelse inkorporeret i navnet. Højden er ca. ½ meter og lampen blev oprindeligt tegnet i 1925, men re-designet i 1999. Med højglansforkromet lampefod passer den uundgåelige klassiker ind i både etablerede og nye hjem og kan som 2/1’eren bruges overalt på mere eller mindre traditionelle måder. Højden på lampen gør den for mange mennesker til en mellemting mellem en bordlampe og en gulvlampe. I moderne hjem er afslapningsområder – som sofa, seng eller daybeds – ofte lave i højden, ligesom flere og flere sofaborde og natborde bliver designet i lavere modeller end tidligere. Den tendens til at ’sænke’ områder af indretningen får flere og flere til at bruge den næsten halve meter høje PH lampe 3/2 som gulvlampe. Ikke gulvlampe i den forstand, at den kan bruges som læselampe ved lænestolen eller som lyskilde i entreen, men som mere indirekte belysning i lavt indrettede hyggeområder. Den stolte højde kan naturligvis også skabe et statement på det markante skrivebord eller fungere som gulvnatlampe ved en lav seng. Køb den multifunktionelle lampe ny eller brugt – det er en investering, der betaler sig i længden. Med det forholdsvise moderne re-design i 1999 er 3/2 lampen opdateret til nutiden og kan bruges i mange generationer endnu. Videregiv familiens PH lampe 3/2 til de næste i rækken, eller forær den som en gave for livet.

PH væglampe

Hvem elsker ikke den lille, runde, flade paddehatte på væggen over sengen eller i entreen? Den ikoniske PH væglampe med det meget rammende navn ’hat’ bør nævnes, når retro-lamper fra PH omtales. Som en lille bowlerhat hænger væglampen fra PH på væggen præcis der, hvor du har brug for roligt, indirekte lys. Karakteristisk for Poul Henningsens berømte lamper, er indersiden af den vådlakerede hvide metalskærm malet i en sart rosa kulør, der skaber varmt lys og modvirker blænden. Den lille runde PH væglampe er 22,5 cm i diameter, og den lodrette skærm kan vippes ud til 67 grader – en genial detalje for dig, der vælger at bruge den lille hat-lampe fra PH som læselampe ved sengen eller sofaen.

Der er et utal af anvendelsesmuligheder for den lille væglampe – brug den som natlampe i soveværelset, i børneværelset eller som behagelig, indirekte belysning i entreen eller trappeopgangen. Har du flere af de eftertragtede PH hat væglamper kan du skabe lysdekorationer på væggen med flere lamper i geometriske mønstre som lysende paddehætter eller sporadisk placerede lyscirkler for en mere abstrakt dekoration. Lad funktionalitet og æstetik gå op i en højere enhed med de ikoniske små ’væghængte hatte’ fra PH.

PH gulvlampe

En meter og 30 er højden på den kendte 3½ – 2½ PH gulvlampe. Den praktiske gulvlampe med de notoriske, tre hvide skærme i opalglas og fod i sort metal, højglanskrom eller messing er den højeste i Poul Henningsens lampefamilie. Som mange af de øvrige PH lamper er den høje gulvlampe baseret på 3-skærms konceptet, hvor lyset styres nedad og ud til siden uden at blænde og med optimal varm lystone. Med brugen af moderne LED lys, der ofte kan have en tendens til at udsende et koldt lys, vinder Poul Henningsens gennemtænkte 3-skærms design mere og mere indpas i yngre hjem. PH konceptet opbryder lyset på netop den rette måde til at bevare lysets ønskede effekt og til at skabe den varme tone, der er ønskværdig for de fleste i en indretning. Foren moderne LED teknologi med designmesterens fremsynethed i den evigt anvendelige PH gulvlampe. Brug gulvlampen som klassisk læselampe i hyggehjørnet ved bogreolen eller udsmyk entreen med funktionel enkelthed. En gulvlampe fra PH kan få nyt liv i en ny bolig, og har lampen stået samme sted de sidste mange år eller årtier, så prøv at flytte den – det vil med sikkerhed give den nyt liv.

PH udendørs lampe

Du behøver ikke nøjes med de funktionelle og æstetisk smukke PH lamper indendørs. I 2005 blev den populære PH udendørs lampe introduceret og er nu at finde på titusindvis af danske huse og ydremurer. Den bløde og dog retningsbestemte 3-skærms belysning får en helt ny dimension på udeområder ved huset og i indkørsler. Uden at blænde biler eller gående gæster kan den tidløse udendørs 2-3½ væglampe fra PH opfylde sit intenderede formål med at oplyse samtidig med, at den skaber en klassisk skønhed af kvalitet og godt design. Sort eller rustfrit stål giver på én gang et moderne udtryk og et klassisk stykke design, der passer til både det minimalistiske kubehus og den romantiske murstensvilla. Uanset om du placerer den udendørs væglampe højt eller lavt vil lyset falde blødt og anvendeligt omkring lampen, ligesom det ikoniske design vil være smukt at se på både fra oven og fra neden. Poul Henningsen har i sit design af den tidløse PH udendørs lampe som sædvanlig gennemtænkt hver detalje, så intet behøver at skjules, og så lampen fremtræder fra sin bedste side fra et hvilket som helst perspektiv.

Sørg for god og velproportioneret udendørsbelysning, der både tjener sit formål i de mørke nattetimer og den dunkle vintertid, og som former bolig og udendørsareal optimalt. Hæng væglampen fra PH på husmuren, havemuren, plankeværket eller garagen, så hjemkomst i mørke skaber sikre og trygge rammer. Hæng PH’s udendørslampe på udhuset, i gården eller ved terrassen, så også skumringstiden bliver oplyst og hyggelig. Forlæng de lyse sommeraftner på terrassen eller i haven med hyggeligt udendørslys fra designforbilledets pallette af smukke lamper.

PH lampe reservedele

Ligesom en værdifuld veteranbil bør evt. beskadigede dele på en PH lampe altid kun udskiftes med originale dele. PH lampe reservedele fås heldigvis til alle lamper og dele af PH lamper – skærme, baldakiner, skruer, skærmholdere, bundskåle, ophæng og så videre. Udskifter du med originale dele på beskadigede eller gamle PH lamper, beholder du lampens værdi til videresalg eller overdragelse til næste generation. Et køb af en original designerlampe fra PH er en investering, der altid betaler sig, og det medfører et næsten ufravigeligt krav om kun at udskifte med originale PH lampe reservedele, hvis det bliver nødvendigt.

Det kan blive nødvendigt at udskifte den smukke, men delikate mundblæste 3-lags opalskærm på din PH lampe, hvis uheldet er ude under flytningen, under børnebørnenes vilde leg, eller hvis du er så heldig at gøre et kup med en brugt, men itu PH 3-skærms lampe. Du finder ikke andre skærme som PH skærme, med blank yderside og mat, måske rødlig, inderside, der passer på de ikoniske designlamper og giver det flotte, bløde lys. Det kan blive nødvendigt at udskifte interne dele af en PH lampe, hvis alderen har sat sit præg lidt for tydeligt med ridser eller porøst plastikindmad. Giv en ældre eller ituslået PH lampe nyt liv med originale PH lampe reservedele – og bevar værdien af din investering.

PH lampe kopi

Og så er der alle de billige kopier af retro-lamperne fra PH… En PH lampe kopi findes i et utal af varianter og kvaliteter, men ingen på højde med den originale PH lampe. Det kan være meget svært at skelne mellem de originale og kopierne – særligt hvis du vælger at købe brugt. Prisen, kvaliteten i særligt detaljerne og salgsstedet kan dog ofte give dig et fingerpeg om, hvorvidt den lampe, du har købt, er en ægte PH eller ej. Et andet ofte brugt ord for kopi af PH lamper er replika/ replica PH – lad dig ikke overbevise om, at dette betyder retro eller andet salgsgas, det er et direkte synonym for kopi og betyder, at du kigger på en PH lampe kopi.

Autoriserede forhandlere af lamper fra Poul Henningsen forsøger løbende at vejlede omkring sikkerhed mod køb af kopivarer. Ét af rådene beror på et ægthedsbevis, der ofte følger med en PH lampe i 2 eksemplarer – ét eksemplar til lampen og ét eksemplar til opbevaring. Helt konkret udgøres ægthedsbeviserne af 2 klistermærker med identisk 6-ciftret nummer, der identificerer den enkelte PH lampe. Lidt i stil med nummererede litografier eller andet kunst, får de enkelte PH lamper (efter 2009) således et personligt ID, som kan spores, og som garanterer, at der er tale om en ægte PH lampe.

Gå efter det originale – få den gode kvalitet, den gennemtænkte detalje og det funktionelle lys, der kendetegner en original PH lampe. Køb eller forær en lampe fra PH, der holder hele livet, og som med sin tidløshed kan videresælges eller videregives til næste generation. PH lamper er fortid, nutid og fremtid – og så er det nogle af de smukkeste ikoner, som dansk design har kunnet byde på gennem tiden. Tidløs, klassisk og unik.