Pendel lampe

Pendel lampen er den form for belysning vi bruger mest i vores hjem og derfor er det også en af de modeller, der findes flest varianter over. Det handler om at kunne skabe en stemning og sørge for at der er præcis nok lys til at vi kan se hinanden uden at der bliver for meget eller blænder dem, der sidder i nærheden af lyskilden.

Med den rigtige lampe kan du skabe en hyggelig stemning, der passer til lejligheden, mens du stadig bruger selve lyskilden som en del af indretningen – og de gamle danske klassikere er stadig dem vi vender os mod, når der skal noget lækkert og funktionelt lys ind i vores hjem. Herunder kan du læse meget mere om både de moderne, men også de klassiske klassikere, så du bliver klogere på, hvilken form for pendel lampe du skal have over dit spisebord eller i hyggekrogen over din yndlingsstol.

Pendel lampe glas

Med Ferula får du en helt stilren pendel i frostet glas. Den giver et godt og samtidig blødt lysskær. Den frostede glasskærm sørger for, at der kan trænge lys ud gennem hele skærmen på din pendel, men det opaliserede glas sørger samtidig for at gøre lyset blødt og behageligt.

Det er en rigtig god lampe til at oplyse steder, der har brug for varm og hyggelig belysning, men, hvor der ikke må blive dunkelt. Det enkelte design sørger for at Ferula passer ind i langt de fleste hjem uden at stikke ud eller stjæle opmærksomheden. Med en pendel lampe i glas går du aldrig helt galt i byen.

Sort pendel lampe

Sorte lamper er rasende moderne, men der har altid været et skævt spil mellem sort og lys – altså belysning i sort. Det har danske Muubs virkelig udfordret med denne helt vidunderlige lampe i sortnet bambus. Den har et organisk og meget legesygt lys, der gør sig helt fantastisk i stuen, i entreen eller andre steder, hvor det spillende og let diffuse lys kan få lov at spille frit. Det er en lampe, der ikke bare er smuk og giver en spændende belysning, men også en lampe, der er værd at se på i sin helhed. Formen og den måde det naturlige materiale er med til at gøre hver enkelt model unik giver lampen en ny dimension, der løfter den lidt op over, hvad vi ser hos de mere strømlignede modeller på markedet.

Hvid pendel lampe

Denne smukke lampe bærer et tydeligt præg af, at formgiveren har ladet sig inspirere af de gamle lysmestre som Poul Henningsen og Verner Panton. Den smukke og helt enkelte, hvide glaslampe med diskrete messingdetaljer giver et varmt og blødt lys, der virkelig kan puste liv ind i ethvert rum. Brug den som belysning, men også som en smuk og enestående del af din indretning.

Det er en oplagt mulighed at bruge denne pendel i forbindelse med større rum, hvor der skal være rigeligt lys, men den kan også med en varmere pære give et mere hyggeligt og intimt skær til din hyggekrog.

Pendel lampe træ

En lampe, der i sig selv er et stykke kunst. Lyset fra Octo, spredes ud i rummet med et helt fantastisk mønster, der giver et legende spil og en spændende leg mellem lys og skygge. Den er allerede blevet en klassiker over de danske spiseborde i hjem, hvor den moderne, skandinaviske stil er fremtrædende. Det er en let og lækker pendel, der virkelig gør sig smukt over spisebordet i et køkkenalrum, hvor lysspredningen virkelig kan få frit spil over væggene i forskellige afstande.

Det er en lampe, der ikke kræver et hjem med for meget pynt og nips. De rene linjer og den stilrene indretning vil virkelig klæde Octo perfekt.

Kobber pendel lampe

Flora pendel fra SLAMP er en af de lamper, hvor der ikke er overladt den mindste detalje til tilfældighederne. Det smukke arbejde, der fanger øjet og bliver ved med at overraske og forundre er virkelig noget for sig.

Det er en grandios lampe, der kræver en æresplads i hjemmet, ikke bare fordi den er smuk, men også fordi den giver et helt fantastisk lys. Når kunst og belysning smelter sammen giver det noget helt specielt, som det vi kender fra kunstnere som Olafur Eliasson og andre mestre, der arbejder med farver og lys på en måde, der er både forførende og fantastisk. Bring kunsten ind i dit hjem med denne Flora!

Messing pendel lampe

En af de helt store, Jørn Utzon, har formgivet denne lille, fantastiske pendel. Det er en af de designs, der aldrig bliver kedelige eller går af mode. Den har en helt klassisk og alligevel moderne form, der lader lyset trænge ud i flere forskellige lag, der både overlapper og overtager hinanden.

En klassisk pendel i et materiale, der gennem mange år har været overset og udskældt, men som igen er kommet frem i den danske indretning. Både i form af gamle, men også nye klassikere, der alle blandes og arbejder sammen på en helt perfekt måde.

Er du mere til noget, der har en lidt mere blød og organisk form så er den smukke Gloria pendel måske noget for dig! Det er den perfekte balance mellem det røgfarvede glas og den smukke, blanke messing, der ligger over selve pæren.

Som lyskilde giver den et smukt, klart lys, der bliver smagfuldt dæmpet af det røgfarvede glas, der omgiver pæren som en fin, gråbrun glorie. Brug den over spisebordet eller i et hjørne, hvor lyset kan få lov at spille mod væggene.

Pendellampe til spisebordet

Med denne super lækre pendel fra Muuto får du en helt unik blanding af de industrielle look og det innovative design, der er topmoderne i øjeblikket.

Den smarte lampe er fremstillet i gummi og kan foldes sammen, så den stort set ikke fylder – eller vejer – noget.

Når du hænger den over spisebordet får den dog det fedeste industrielle look grundet den lækre formgivning, der helt klart har hentet inspiration fra de gamle, københavnske gadelamper.

Den giver et godt og klart lys uden at blænde og passer perfekt alene eller som del af et par over dit spisebord.

Design pendel lampe

Her kan man virkelig tale om en designklassiker. Siden den blev designet af Verner Panton i 1968 er Flowerpot pendlen aldrig gået af mode og i dag er den hottere end nogensinde før! Det er en af de designs, der passer fuldstændigt ind i alle hjem og indretninger – og ved at udvide farveudvalget har producenterne nu også gjort det muligt for dig at tilpasse lampen endnu mere til din personlige stil.

Hvis du er på udkig efter en alsidig klassiker, der kan give dit hjem lys og stil, så er Flowerpot et godt valg, der kan bruges i alle henseender og aldrig går af mode.

Design kan også være mere end et nan eller en kendt klassiker. Med den fuldstændigt unikke pendel fra Umage Eos får du den optimale belysning til soveværelset eller hyggehjørnet. Det er en lampe, som du ikke finder lige andre steder. De lette og gennemskinnelige gåsefjer, der dækker skærmen giver lyset, der trænger igennem et naturligt og  blødt skær, der virkelig klæder et rum som soveværelset.

Selve konstruktionen minder om en sky, der svæver under loftet og sender et drømmeagtigt lys ud i rummet, som en overskyet solopgang i rosa toner.

PH pendellampe

Når det kommer til belysning er der ingen, der kommer op på siden af den danske lysmester over dem alle, Poul Henningsen. Der er ikke mange af os, der ikke på den ene eller anden måde har stiftet bekendsskab med de yderst genkendelige lamper, der altid består af mere end en skærm, for at give lyset den optimale spredning uden at blænde.  PH 5 er det helt klassiske eksempel på en lampe, der ikke bare i design og formgivning har overlevet i mere ned 60 år, men også i dag er tilgængelig i sin oprindelige palette, fordi den ikke kan skabes bedre end originalen.

Som vi nærmer os 100 året for de første lamper fra PHs hånd er de ikke blevet mindre populære – snarere  tværtimod! De mange designs og variationer over samme tema, som PH lavede for Louis Poulsen er mere moderne og elskede i dag end nogensinde før.

Ikke alene af den helt almindelige dansker, men også af de formgivere og lysmestre, der i dag arbejder med at udvikle og designe de lamper, der kaster lys over moderne design i dag.

Grunden er, at PH ikke bare giv æstetisk til værks, men havde en helt unik videnskabelig tilgang til sin skabelsesproces, der har været med til at lægge grunden for stort set alt det vi kender som belysning i dag.

Belysning, der ikke blænder

Vi ser det i flere tilfælde, at der arbejdes intensivt med en belysning, der skal give den optimale mængde lys, men som ikke må blænde. De moderne designere har helt klart taget ved lære af PH, både når det kommer til materialer, men bestemt også, når det kommer til formgivning og leg med lyset.

De helt klassiske eksempler er for eksempel lamper, der er fremstillet i opaliseret eller frostet glas, som er et forsøg på at skabe et lys, der både spredes i hele rummet, men stadig ikke blænder eller irriterer øjnene på dem, der sidder i nærheden. Vi skal med andre ord kunne se hinanden og maden på bordet – men ikke blive blændet af lysstråler i øjenhøjde.

Vi ser det blandet andet ved Ferula pendlen eller eller den fine pendel fra Hübsch i glas og messing.

Leg med lyset

Hvis der er noget PH var god til, så var det at lege med lyset. Ikke på den måde, der skulle gøre, at man tisser i sengen, men på den måde, at lysspredning bliver en kunst i sig selv.

De klassiske lamper med flere skærme, som er dem de fleste af os forbinder med Poul Henningsen er netop et billede på det. Ikke bare spreder de lyset på en effektiv måde, men de bliver også interessante og meget skulpturelle at se på – og det er noget de moderne lysmestre har taget ved læse af.

Lamperne vi finder på markedet i dag bærer i høj grad præg af den leg med lyset, der førte Poul Henningsens berømte design. I dag er legen måske en anelse mere håndgribelig, som vi er det med den smukke Gloria pendel i messing og røgfarvet glas eller gåsefjerspendlen fra Umage Eos og den smukke Fishtrap fra Muubs.

Her bliver legen med lyset et udtryk i sig selv, der mere skal gøre lampen til en del af indretningen eller endog en kunstinstallation i hjemmet, end det skal være den optimale lyskilde.

Udødelige klassikere

Der er altså en helt klar grund til at netop en lysmeste som Poul Henningsen er blevet så stort ikon herhjemme, der selv efter snart 100 år nyder ligeså stor popularitet som nogensinde før.

Hans mange eksperimenter og videnskabelige tilgang til belysning har skabt et grundlag for design og udvikling indenfor feltet, der er helt tydelig selv i dag, hvor de moderne formgivere ofte kigger tilbage og tager et blad fra mesteren selv.

Belysning er ikke bare til, for at vi kan se hinanden, når mørket falder på, det er blevet en del af indretningen og også en stor del af kunsten og det, at skabe et rum.

Vi kigger ikke kun fremad, men også tilbage, for der findes klassikere, der aldrig bliver umoderne og aldrig går af mode og Poul Henningsen er helt sikkert an af dem.

Er du på udkig efter den optimale belysning til din yndlingsplads eller en lækker, klassisk pendel over spisebordet, så er Poul Henningsen bestemt ikke et dårligt sted at starte.