Vintage lamper

Mode er en sær størrelse. Der er altid et eller andet, som er populært at bruge, og det skal se ud på den der helt bestemte måde som bliver anset for at være ’in’. I en periode virker det, som om at denne nye trend er det eneste rigtige, men lige pludselig forsvinder trenden lige så hurtigt, som den dukkede op, og nu er alt du ejer fuldstændig ude af trit med den nye trend.

Hvis du er interesseret i at anskaffe dig nogle vintage lamper, er der et par forskellige muligheder herunder.

Ironisk nok kan du bare gemme dine gamle trendy ting væk og så finde dem frem igen 10 eller 20 år senere. Så er de nemlig blevet retro – så gamle at de faktisk ender med at være moderne.

Det gælder for alt: Tøj, briller, tasker, møbler og, ja, lamper.

Først: Hvilken lampe skal du have?

Før vi kaster os ud i, hvordan du skaffer dig en vintage lampe, skal vi lige have styr på, hvilken lampe du overhovedet skal have.

Vintage hentyder nemlig ikke til en bestemt lampemodel eller et bestemt mærke eller designer. Vintage referer ligesom retro til noget, der er gammelt. Noget, som ikke er fra den innovation, der finder sted lige nu.

Dette betyder, at der dermed er et meget bredt felt af lamper at vælge mellem, når du vil have noget, som er vintage. For at indskrænke dit søgefelt, er du derfor nødt til at spore dig ind på, hvilket tidspunkt din lampe skal være fra.

En lampe fra 80’ernes trends ser ikke ud på samme måde som en lampe fra 60’ernes trends. Du bør derfor lave noget research og finde ud af, hvilken tidligere stil, der vil passe godt ind i et hjem.

Et sted at starte kunne være at søge på lamper fra 50’erne og 60’erne, for det var en virkelig god periode for dansk design.

Det var i disse årtier, at designs som for eksempel Koglen af Poul Henningsen og AJ-standerlampen af Arne Jacobsen var i brug. Designs, der stadigvæk holder i dag.

DIY vintage lamper

Hvis du ikke lige har nogle lamper fra 70’erne eller 60’eren stående på et loft, klar til at blive stillet frem i stuen igen, har du et valg: Køb helt nye vintage lamper eller lav dem selv. Du kan selvfølgelig ikke lave en hvilken som helst vintage lampe selv, men hvis du føler dig hjemmevant med at forme metaller og selv er i stand til at lave lampeskærme, kan du komme tæt på at få det der retro look fra forgangne årtier. De fleste trends har bestemte former og farver knyttet til sig, og hvis du er i stand til selv at lave lampen, kan du lave noget endnu mere unikt, der stadigvæk passer ind i den nye (eller gamle?) retrostil.

Du kan ofte finde rigtig mange guides på nettet, der kan hjælpe med ideer og vejledning i at lave en fed vintage lampe.

Det letteste er at købe vintage lamper

At lave lamper selv er dog ikke nødvendigvis den letteste metode at bruge. Hvis sådan et gør-det-selv-projekt virker lige lovligt uoverskueligt, kan du kaste dig ud i at købe vintage lamper i stedet. Du kan finde gamle retro lamper på mange måder:

  • Genbrug og loppemarkeder. Besøg en genbrugsbutik og se, om de har nogle gamle lamper stående, eller tag på et loppemarked og rod gennem nabolagets store forsamling af gammelt ragelse i håbet om at finde guld. Det kan være en super billig måde at gøre et godt fund, og der er også noget fedt over at eje ting, der allerede har en historie.
  • Besøg din lokale forhandler. Et godt sted at starte din eftersøgning kan også være hos en lokal lampeforhandler. De kan tit pege dig i retningen af gode modeller, men de har ikke nødvendigvis et enormt udvalg af deciderede vintage lamper. Måske kan du dog være heldig at finde et par modeller lige der i butikken eller at få dem til at bestille noget hjem, hvis du allerede ved, hvad du leder efter.
  • Køb online. Nettet er som altid din ven, når du skal finde lidt mere unikke og specifikke ting. Vintage lamper kan ikke nødvendigvis bare lige findes hos den lokale lampeforhandler, så det kan være nødvendigt at søge over hele landet, eller endda i udlandet.

Der er værdi i vintage

Vintage er fedt, fordi det ofte er tidløst. Når et design bliver ved med at dukke op igen og igen betyder det, at det aldrig rigtig går fuldstændig at mode. Det har altid muligheden for at blive trendy igen, og dermed har det altid værdi.

Hvis det lykkes dig at finde og købe originale vintage lamper, der faktisk stammer fra deres oprindelige periode, kan de blive rigtig mange penge værd i det lange løb. Så skil dig ikke af med dem, selv hvis du vil ommøblere! Gem dem og lad dem vokse i værdi, så du måske en dag kan sælge dem.